April
© Vincent Delbrouck

The skies over Baghdad have been illuminated.

Twee mensen ontmoeten elkaar in een kamer gedurende twee uur. Als dat gesprek is afgelopen, is het oorlog.

In juli 1990 heeft April Glaspie, op dat moment Amerikaans ambassadeur in Irak, een gesprek met president Saddam Hoessein. Enkele dagen later valt Irak Koeweit binnen. De reactie laat niet op zich wachten: in het voorjaar van 1991 valt een coalitie onder leiding van de VS Irak aan. De Eerste Golfoorlog is een feit.

Exact dertig jaar later brengt Willem de Wolf in April drie personages samen: April Glaspie, die zich al die jaren in stilzwijgen heeft gehuld over de inhoud van haar onderhoud met Saddam Hoessein, Iraaks minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz, die in 2015 in gevangenschap overleed, en een nieuwsanker dat wil weten wat er écht gezegd is tussen April Glaspie en Saddam Hussein.

April vermengt historisch beeldmateriaal van de voorbije decennia met een verrassend persoonlijk en intiem perspectief. De voorstelling stelt brandend actuele vragen over de verstoorde relatie tussen de Westerse en de Arabische wereld, over de rol van de media, over de (on)macht van de diplomatie en de politieke instellingen.


Lees de brieven die Willem schreef tijdens zijn verblijf in Washington hier.


Regie Guy Cassiers
Tekst Willem de Wolf
Dramaturgie Erwin Jans
Met Katelijne Damen, Eelco Smits, Sabri Saad El Hamus
Lichtontwerp Fabiana Piccioli
Muziekontwerp Kris Defoort
Productie Toneelhuis
Coproductie de KOE

Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Casa Kafka Pictures Tax shelter empowered by Belfius

In de pers (8)
In de pers (8)
Pzazz, Pieter T'Jonck (9/5/2021)
Cutting Edge, Jan-Jakob Delanoye (9/5/2021)
Theaterkrant, Tuur Devens (6/5/2021)
Het Nieuwsblad, Magali Degrande (4/5/2021)
De Standaard, Filip Tielemans (3/5/2021)
De Morgen, Ewoud Ceulemans (3/5/2021)
Concertnews, Bert Hertoghs (3/5/2021)
‹Het verbale steekspel tussen de drie gaat soms zo snel en zit zo vol food for thought, dat je de tekst na afloop graag wilt herlezen. ›De Standaard ★★★ ‹Corona had ons bijna doen vergeten wat voor een klasbak Katelijne Damen wel niet is. In een met stijlvol Scandinavisch meubilair ingericht decor brengt zij Glaspie met bravoure tot leven.› De Morgen ★★★